Vår plass i universet

Se Harmonien framføre Erig Whitacres Deep Field i Grieghallen 13. september

 

Foto: Bill Anders/NASA, public domain

Solen og verdensrommet har fascinert mennesker helt siden vi vendte blikket mot himmelen. På samme måte som forskerne, har også komponister gjennom århundrer latt seg fascinere av verdensrommet. 

Siden månelandingen har romfarten og vitenskap om rommet utviklet seg i stor fart. På Birkelandsenteret ved UiB har vi ekspertise på elektromagnetisk stråling fra solen, og hva som skjer når disse treffer jorden med vår atmosfære og magnetosfære.

Hver gang det oppstår en storm på solens overflate, blir det kastet millioner av partikler mot jorden. Disse partiklene opplever vi blant annet som vakre nordlys og som forstyrrelser i magnetosfæren. Kan de også påvirke været og klimaet? Partiklene utgjør i alle fall en fare for satellitter som bringer viten om været og som er basis for mange andre ulike teknologier vi er avhengig av, for eksempel til kommunikasjon og navigasjon.

På romstasjonen ISS har forskere og astronauter fra hele verden samarbeidet i mange år om å leve ute i rommet. 

Sammen med forskerne Arve Aksnes og Susanne Flø Spinnanger ved Birkelandsenteret på UiB retter vi blikket mot verdensrommet.

Møt Susanne og Arve her!

Musikk

På kveldens konsert ser vi ut i rommet med forskere, Eric Whitacres atmosfæriske musikk, og får høre et barns visjon av himmelen i Gustav Mahlers symfoni.

Den Grammyvinnende komponisten Eric Whitacres verk Deep Field er inspirert av verdens mest berømte romobservatorium – Hubble-teleskopet, og dets største oppdagelse: Hubble Deep Field som omfatter mer enn tre tusen galakser ingen hadde sett før, hver sammensatt av flere hundre milliarder stjerner!

Musikken akkompagneres av bilder fra Hubbles oppdagelser og et svimlende perspektiv dras opp når vi reiser fra vår egen klode til universets fjerneste hjørne, nesten helt tilbake til The Big Bang!

Du er en viktig del av framføringen! Last ned Deep field-appen før konserten, den er gratis tilgjengelig fra App Store eller Google Play.
På dirigentens kommando kan du bidra til konserten – med mobilen!

Mahlers fjerde symfoni er et lyst og optimistisk verk, helt fra den innledende bjelleklangen til finalens sang om det himmelske liv. Det bergenske stjerneskuddet Caroline Wettergreen synger om de himmelske gleder, der alle lever et engleliv i ro og fred, mens St. Peter beskuer det hele.