Livet på jorda er avhengig av strålingen fra solen. Det er ikke for varmt – ikke for kaldt, men akkurat passe.

Konsert 5. mars 2020

Foto: Iselin Medhaug, UiB / Bjerknessenteret

Presentert i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk.

Mens planeten vår snurrer rundt og rundt, setter dette i gang en rekke fysiske prosesser i klimasystemet vårt. Jordkloden som er dekket av hav, får i havstrømmer i bevegelse. I atmosfæren følger skyer, regn og vind.

Gjennom jordens geologiske tidsalder har temperaturen alltid variert. Men det vi ser nå er helt spesielt. Nå stiger temperaturen i en fart vi ikke har sett før. I dag er det mennesket som selv endrer klima. Derfor kaller vi nåtiden for Antroposen. Hvilke endringer står vi overfor og hvordan kan vi sammen løse utfordringene som følger?

Klimaendringene er vår tids største utfordring og er et tema som mobiliserer politikere, forskere, kunstnere, og folk flest.

Konserten byr på engasjerte forskere og kunstnere som er opptatt av forholdet mellom mennesket, naturen og våre omgivelser.

Musikken

MANMADE er en saxofonkonsert av Marius Neset, hvor form og oppbygging er inspirert av tidens klimaendringer. Musikken har, sier Neset, «sitt utspring i fraser fra egne improviserte stykker og soloer som har blitt til gjennom årenes løp».

«Woven Fingerprints er skrevet for Ellen Ugelvik og Andreas Ulvo og deres egne fingeravtrykk er veldig tilstede», skriver Therese Birkelund Ulvo om sitt nye verk. Hun sier videre: «Vi legger igjen spor hele tiden – musikalske spor, spor i snøen, spor i kroppen, og klimaet legger igjen spor i naturen, spor som vil kunne ligge der i svært lang tid. Spor av krise».

La valse er et uttrykk for Maurice Ravels fascinasjon av valsen som form. I ettertid har man lurt på hva Ravel selv la i stykket – var det en hyllest til Johann Strauss II og den wienerske tradisjonen eller var det en samfunnskritikk?

Ravel så på balletten Daphnis et Chlóe som sitt viktigste verk og arrangerte senere to orkestersuiter. Den andre suiten begynner ved daggry, naturen våkner – fuglene synger og musikken varmes opp av solstrålene. Daphnis våkner og treffer Chlóe. Dagen begynner.

Konserten inngår i årets Borealis – en festival for eksperimentell musikk, og bestillingsverket er en del av Music Norways KUPP-prosjekt, et talentprogram for norske komponister under 35 år.

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.